Gastric stress ulcers: Experimental etiopathogenic aspects: shock - bile - acid

Úlcera gástrica de stress: Aspectos etiopatogénicos experimentales : shock - bilis - ácido

Pressa, Carlos - Sorondo, Martín - Parodi (h), Hernán - Maedo, Mario - Veroli, Antonio - Artigalas, Raúl - Bonaba, Roberto

Resumen:

In conducting a pathogenic study of gastric stress lesions, special consideration was given to three mainpathogenic factos: shock, bile and acid. To this end, a total of 28 dogs were divided into five series and one or more of the factors involved was studied ineach. Evaluatiin of lesions was conducted through simple blind test procedures. In the experimental model selected, a macro a nd microscopic examination of acute gastric lesions it:i-dicated that shock is a fundamental factor. Neithe bile no,· acid are essential in determining lesion. However, the  combination of these three factors, -shock +bile + acid-, results in a more frequent, extense and generalized lesional response of gastric mucosa.


Este trabajo compartió el Premio Hoechst al mejor trabajo presentado al Forum. Se estudian los tres factores etiopatogénicos más importantes en la producción ,de lesiones gástricas de "stre, ss": Shock, Bilis y Acido. Coneste fin, se investigan los resultados en 28 perros divididos en 5 series, c,ada una de las cuales valora la acción de uno o más de 'los factoresinvolucrados. La valoración de las lesiones se ef,ectuó mediante el procedimiento de la prueba ciega simple. En el modelo experimental ,elegido, el examenmacro y micvoscópico de las lesiones gástricas agudas muestra que ,el Shock es fundamental. No es imprescindible la presencia de Bilis o de Addo en el determinismo lesiona!. Pero la agresión conjunta de Shock + Bilis + Acido determina una respuesta lesional más frecuente,, extensa y generalizada de la mucosa gástrica.  


Detalles Bibliográficos
1977
gastritis
etiología
gastritis
etiology
Español
Sociedad de Cirugía del Uruguay
Revista Cirugía del Uruguay
https://revista.scu.org.uy/index.php/cir_urug/article/view/2928
Acceso abierto

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