Nutritional therapy and multimodal pre-habilitation in the non-critical surgical patient. A review

Terapia nutricional y pre-habilitación multimodal en el paciente quirúrgico no crítico. Una revisión.

Moreira, Eduardo - López, Patricia - Silva, Lourdes - Olano, Estela

Resumen:

Surgical patients often have a high nutritional risk and this is associated with poor postoperative results, putting survival at risk.The early identification of this type of patients is essential for early nutritional interventions with the aim of attenuating catabolism and preserving the processes of response to surgical stress that promotes recovery and immunoprotection,reduces perioperative morbidity and mortality and improves surgical outcomes.In recent years, various nutritional strategies have been studied during the perioperative period that have shown benefits.The purpose of the present review is to analyze the most recent evidence on nutritional therapy in non-critical surgical patients; for this purpose, electronic databasessuch as PubMed and journals of the main scientific societies competent in this field have been consulted.


Los pacientes quirúrgicos a menudo tienen un alto riesgo nutricional y esto se asocia con resultados posoperatorios deficientes, poniendo la supervivencia en riesgo.La identificación precoz de este tipo de pacientes es esencial para las intervenciones nutricionales tempranas con el objetivo de atenuar el catabolismo y preservar los procesos de respuesta al estrés quirúrgico que promueven la recuperación e inmunoprotección, reducen la morbimortalidad perioperatoria y mejoran los resultados quirúrgicos.En los últimos años, se han estudiado diversas estrategias nutricionales durante el período perioperatorio que han mostrado beneficios.El objetivo de la presente revisión es analizar la evidencia más reciente sobre la terapia nutricional en pacientes quirúrgicos no críticos; para ello se han consultado bases de datos electrónicas como PubMed, y revistas de las principales sociedades científicas competentes en la materia.


Detalles Bibliográficos
2019
Terapia nutricional
cirugía
riesgo nutricional
inmunonutrición
ayuno preoperatorio
prehabilitación en cirugía
Nutrition therapy
Surgery
Nutritional risk
Immunonutrition
Preoperative fasting
, Prehabilitation in surgery
Español
Sociedad de Cirugía del Uruguay
Revista Cirugía del Uruguay
https://revista.scu.org.uy/index.php/cir_urug/article/view/45
Acceso abierto
_version_ 1815772737798406144
author Moreira, Eduardo
author2 López, Patricia
Silva, Lourdes
Olano, Estela
author2_role author
author
author
author_facet Moreira, Eduardo
López, Patricia
Silva, Lourdes
Olano, Estela
author_role author
collection Revista Cirugía del Uruguay
dc.creator.none.fl_str_mv Moreira, Eduardo
López, Patricia
Silva, Lourdes
Olano, Estela
dc.date.none.fl_str_mv 2019-07-15
dc.description.abstract.none.fl_txt_mv Surgical patients often have a high nutritional risk and this is associated with poor postoperative results, putting survival at risk.The early identification of this type of patients is essential for early nutritional interventions with the aim of attenuating catabolism and preserving the processes of response to surgical stress that promotes recovery and immunoprotection,reduces perioperative morbidity and mortality and improves surgical outcomes.In recent years, various nutritional strategies have been studied during the perioperative period that have shown benefits.The purpose of the present review is to analyze the most recent evidence on nutritional therapy in non-critical surgical patients; for this purpose, electronic databasessuch as PubMed and journals of the main scientific societies competent in this field have been consulted.
Los pacientes quirúrgicos a menudo tienen un alto riesgo nutricional y esto se asocia con resultados posoperatorios deficientes, poniendo la supervivencia en riesgo.La identificación precoz de este tipo de pacientes es esencial para las intervenciones nutricionales tempranas con el objetivo de atenuar el catabolismo y preservar los procesos de respuesta al estrés quirúrgico que promueven la recuperación e inmunoprotección, reducen la morbimortalidad perioperatoria y mejoran los resultados quirúrgicos.En los últimos años, se han estudiado diversas estrategias nutricionales durante el período perioperatorio que han mostrado beneficios.El objetivo de la presente revisión es analizar la evidencia más reciente sobre la terapia nutricional en pacientes quirúrgicos no críticos; para ello se han consultado bases de datos electrónicas como PubMed, y revistas de las principales sociedades científicas competentes en la materia.
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.identifier.none.fl_str_mv https://revista.scu.org.uy/index.php/cir_urug/article/view/45
10.31837/cir.urug/2.2.5
dc.language.iso.none.fl_str_mv spa
dc.publisher.none.fl_str_mv Sociedad de Cirugía del Uruguay
dc.relation.none.fl_str_mv https://revista.scu.org.uy/index.php/cir_urug/article/view/45/22
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.source.none.fl_str_mv Revista Cirugía del Uruguay; Vol. 2 No. 2 (2018): Cirugía del Uruguay; 35-55
Revista Cirugía del Uruguay; Vol. 2 Núm. 2 (2018): Revista Cirugía del Uruguay; 35-55
1688-1281
10.31837/cir.urug.2.2.NC
reponame:Revista Cirugía del Uruguay
instname:Sociedad de Cirugía del Uruguay
instacron:Sociedad de Cirugía del Uruguay
dc.subject.none.fl_str_mv Terapia nutricional
cirugía
riesgo nutricional
inmunonutrición
ayuno preoperatorio
prehabilitación en cirugía
Nutrition therapy
Surgery
Nutritional risk
Immunonutrition
Preoperative fasting
, Prehabilitation in surgery
dc.title.none.fl_str_mv Nutritional therapy and multimodal pre-habilitation in the non-critical surgical patient. A review
Terapia nutricional y pre-habilitación multimodal en el paciente quirúrgico no crítico. Una revisión.
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.version.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
description Surgical patients often have a high nutritional risk and this is associated with poor postoperative results, putting survival at risk.The early identification of this type of patients is essential for early nutritional interventions with the aim of attenuating catabolism and preserving the processes of response to surgical stress that promotes recovery and immunoprotection,reduces perioperative morbidity and mortality and improves surgical outcomes.In recent years, various nutritional strategies have been studied during the perioperative period that have shown benefits.The purpose of the present review is to analyze the most recent evidence on nutritional therapy in non-critical surgical patients; for this purpose, electronic databasessuch as PubMed and journals of the main scientific societies competent in this field have been consulted.
eu_rights_str_mv openAccess
format article
id SCU_1_331ade05cf11dbf8672ca1bdf7fc8336
identifier_str_mv 10.31837/cir.urug/2.2.5
instacron_str Sociedad de Cirugía del Uruguay
institution Sociedad de Cirugía del Uruguay
instname_str Sociedad de Cirugía del Uruguay
language spa
network_acronym_str SCU_1
network_name_str Revista Cirugía del Uruguay
oai_identifier_str oai:ojs2.revista.scu.org.uy:article/45
publishDate 2019
publisher.none.fl_str_mv Sociedad de Cirugía del Uruguay
reponame_str Revista Cirugía del Uruguay
repository.mail.fl_str_mv
repository.name.fl_str_mv Revista Cirugía del Uruguay - Sociedad de Cirugía del Uruguay
repository_id_str
spelling Nutritional therapy and multimodal pre-habilitation in the non-critical surgical patient. A reviewTerapia nutricional y pre-habilitación multimodal en el paciente quirúrgico no crítico. Una revisión.Moreira, EduardoLópez, PatriciaSilva, LourdesOlano, EstelaTerapia nutricionalcirugíariesgo nutricionalinmunonutriciónayuno preoperatorioprehabilitación en cirugíaNutrition therapySurgeryNutritional riskImmunonutritionPreoperative fasting, Prehabilitation in surgerySurgical patients often have a high nutritional risk and this is associated with poor postoperative results, putting survival at risk.The early identification of this type of patients is essential for early nutritional interventions with the aim of attenuating catabolism and preserving the processes of response to surgical stress that promotes recovery and immunoprotection,reduces perioperative morbidity and mortality and improves surgical outcomes.In recent years, various nutritional strategies have been studied during the perioperative period that have shown benefits.The purpose of the present review is to analyze the most recent evidence on nutritional therapy in non-critical surgical patients; for this purpose, electronic databasessuch as PubMed and journals of the main scientific societies competent in this field have been consulted.Los pacientes quirúrgicos a menudo tienen un alto riesgo nutricional y esto se asocia con resultados posoperatorios deficientes, poniendo la supervivencia en riesgo.La identificación precoz de este tipo de pacientes es esencial para las intervenciones nutricionales tempranas con el objetivo de atenuar el catabolismo y preservar los procesos de respuesta al estrés quirúrgico que promueven la recuperación e inmunoprotección, reducen la morbimortalidad perioperatoria y mejoran los resultados quirúrgicos.En los últimos años, se han estudiado diversas estrategias nutricionales durante el período perioperatorio que han mostrado beneficios.El objetivo de la presente revisión es analizar la evidencia más reciente sobre la terapia nutricional en pacientes quirúrgicos no críticos; para ello se han consultado bases de datos electrónicas como PubMed, y revistas de las principales sociedades científicas competentes en la materia.Sociedad de Cirugía del Uruguay2019-07-15info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revista.scu.org.uy/index.php/cir_urug/article/view/4510.31837/cir.urug/2.2.5Revista Cirugía del Uruguay; Vol. 2 No. 2 (2018): Cirugía del Uruguay; 35-55Revista Cirugía del Uruguay; Vol. 2 Núm. 2 (2018): Revista Cirugía del Uruguay; 35-551688-128110.31837/cir.urug.2.2.NCreponame:Revista Cirugía del Uruguayinstname:Sociedad de Cirugía del Uruguayinstacron:Sociedad de Cirugía del Uruguayspahttps://revista.scu.org.uy/index.php/cir_urug/article/view/45/22info:eu-repo/semantics/openAccess2019-10-10T20:09:20Zoai:ojs2.revista.scu.org.uy:article/45Privadahttps://scu.org.uy/https://revista.scu.org.uy/index.php/cir_urug/oaiUruguayopendoar:2019-10-10T20:09:20Revista Cirugía del Uruguay - Sociedad de Cirugía del Uruguayfalse
spellingShingle Nutritional therapy and multimodal pre-habilitation in the non-critical surgical patient. A review
Moreira, Eduardo
Terapia nutricional
cirugía
riesgo nutricional
inmunonutrición
ayuno preoperatorio
prehabilitación en cirugía
Nutrition therapy
Surgery
Nutritional risk
Immunonutrition
Preoperative fasting
, Prehabilitation in surgery
status_str publishedVersion
title Nutritional therapy and multimodal pre-habilitation in the non-critical surgical patient. A review
title_full Nutritional therapy and multimodal pre-habilitation in the non-critical surgical patient. A review
title_fullStr Nutritional therapy and multimodal pre-habilitation in the non-critical surgical patient. A review
title_full_unstemmed Nutritional therapy and multimodal pre-habilitation in the non-critical surgical patient. A review
title_short Nutritional therapy and multimodal pre-habilitation in the non-critical surgical patient. A review
title_sort Nutritional therapy and multimodal pre-habilitation in the non-critical surgical patient. A review
topic Terapia nutricional
cirugía
riesgo nutricional
inmunonutrición
ayuno preoperatorio
prehabilitación en cirugía
Nutrition therapy
Surgery
Nutritional risk
Immunonutrition
Preoperative fasting
, Prehabilitation in surgery
url https://revista.scu.org.uy/index.php/cir_urug/article/view/45