Nutritional therapy and multimodal pre-habilitation in the non-critical surgical patient. A review
Terapia nutricional y pre-habilitación multimodal en el paciente quirúrgico no crítico. Una revisión.
Resumen:
Surgical patients often have a high nutritional risk and this is associated with poor postoperative results, putting survival at risk.The early identification of this type of patients is essential for early nutritional interventions with the aim of attenuating catabolism and preserving the processes of response to surgical stress that promotes recovery and immunoprotection,reduces perioperative morbidity and mortality and improves surgical outcomes.In recent years, various nutritional strategies have been studied during the perioperative period that have shown benefits.The purpose of the present review is to analyze the most recent evidence on nutritional therapy in non-critical surgical patients; for this purpose, electronic databasessuch as PubMed and journals of the main scientific societies competent in this field have been consulted.
Los pacientes quirúrgicos a menudo tienen un alto riesgo nutricional y esto se asocia con resultados posoperatorios deficientes, poniendo la supervivencia en riesgo.La identificación precoz de este tipo de pacientes es esencial para las intervenciones nutricionales tempranas con el objetivo de atenuar el catabolismo y preservar los procesos de respuesta al estrés quirúrgico que promueven la recuperación e inmunoprotección, reducen la morbimortalidad perioperatoria y mejoran los resultados quirúrgicos.En los últimos años, se han estudiado diversas estrategias nutricionales durante el período perioperatorio que han mostrado beneficios.El objetivo de la presente revisión es analizar la evidencia más reciente sobre la terapia nutricional en pacientes quirúrgicos no críticos; para ello se han consultado bases de datos electrónicas como PubMed, y revistas de las principales sociedades científicas competentes en la materia.
2019 | |
Terapia nutricional cirugía riesgo nutricional inmunonutrición ayuno preoperatorio prehabilitación en cirugía Nutrition therapy Surgery Nutritional risk Immunonutrition Preoperative fasting , Prehabilitation in surgery |
|
Español | |
Sociedad de Cirugía del Uruguay | |
Revista Cirugía del Uruguay | |
https://revista.scu.org.uy/index.php/cir_urug/article/view/45 | |
Acceso abierto |
_version_ | 1815772737798406144 |
---|---|
author | Moreira, Eduardo |
author2 | López, Patricia Silva, Lourdes Olano, Estela |
author2_role | author author author |
author_facet | Moreira, Eduardo López, Patricia Silva, Lourdes Olano, Estela |
author_role | author |
collection | Revista Cirugía del Uruguay |
dc.creator.none.fl_str_mv | Moreira, Eduardo López, Patricia Silva, Lourdes Olano, Estela |
dc.date.none.fl_str_mv | 2019-07-15 |
dc.description.abstract.none.fl_txt_mv | Surgical patients often have a high nutritional risk and this is associated with poor postoperative results, putting survival at risk.The early identification of this type of patients is essential for early nutritional interventions with the aim of attenuating catabolism and preserving the processes of response to surgical stress that promotes recovery and immunoprotection,reduces perioperative morbidity and mortality and improves surgical outcomes.In recent years, various nutritional strategies have been studied during the perioperative period that have shown benefits.The purpose of the present review is to analyze the most recent evidence on nutritional therapy in non-critical surgical patients; for this purpose, electronic databasessuch as PubMed and journals of the main scientific societies competent in this field have been consulted. Los pacientes quirúrgicos a menudo tienen un alto riesgo nutricional y esto se asocia con resultados posoperatorios deficientes, poniendo la supervivencia en riesgo.La identificación precoz de este tipo de pacientes es esencial para las intervenciones nutricionales tempranas con el objetivo de atenuar el catabolismo y preservar los procesos de respuesta al estrés quirúrgico que promueven la recuperación e inmunoprotección, reducen la morbimortalidad perioperatoria y mejoran los resultados quirúrgicos.En los últimos años, se han estudiado diversas estrategias nutricionales durante el período perioperatorio que han mostrado beneficios.El objetivo de la presente revisión es analizar la evidencia más reciente sobre la terapia nutricional en pacientes quirúrgicos no críticos; para ello se han consultado bases de datos electrónicas como PubMed, y revistas de las principales sociedades científicas competentes en la materia. |
dc.format.none.fl_str_mv | application/pdf |
dc.identifier.none.fl_str_mv | https://revista.scu.org.uy/index.php/cir_urug/article/view/45 10.31837/cir.urug/2.2.5 |
dc.language.iso.none.fl_str_mv | spa |
dc.publisher.none.fl_str_mv | Sociedad de Cirugía del Uruguay |
dc.relation.none.fl_str_mv | https://revista.scu.org.uy/index.php/cir_urug/article/view/45/22 |
dc.rights.none.fl_str_mv | info:eu-repo/semantics/openAccess |
dc.source.none.fl_str_mv | Revista Cirugía del Uruguay; Vol. 2 No. 2 (2018): Cirugía del Uruguay; 35-55 Revista Cirugía del Uruguay; Vol. 2 Núm. 2 (2018): Revista Cirugía del Uruguay; 35-55 1688-1281 10.31837/cir.urug.2.2.NC reponame:Revista Cirugía del Uruguay instname:Sociedad de Cirugía del Uruguay instacron:Sociedad de Cirugía del Uruguay |
dc.subject.none.fl_str_mv | Terapia nutricional cirugía riesgo nutricional inmunonutrición ayuno preoperatorio prehabilitación en cirugía Nutrition therapy Surgery Nutritional risk Immunonutrition Preoperative fasting , Prehabilitation in surgery |
dc.title.none.fl_str_mv | Nutritional therapy and multimodal pre-habilitation in the non-critical surgical patient. A review Terapia nutricional y pre-habilitación multimodal en el paciente quirúrgico no crítico. Una revisión. |
dc.type.none.fl_str_mv | info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.version.none.fl_str_mv | info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
description | Surgical patients often have a high nutritional risk and this is associated with poor postoperative results, putting survival at risk.The early identification of this type of patients is essential for early nutritional interventions with the aim of attenuating catabolism and preserving the processes of response to surgical stress that promotes recovery and immunoprotection,reduces perioperative morbidity and mortality and improves surgical outcomes.In recent years, various nutritional strategies have been studied during the perioperative period that have shown benefits.The purpose of the present review is to analyze the most recent evidence on nutritional therapy in non-critical surgical patients; for this purpose, electronic databasessuch as PubMed and journals of the main scientific societies competent in this field have been consulted. |
eu_rights_str_mv | openAccess |
format | article |
id | SCU_1_331ade05cf11dbf8672ca1bdf7fc8336 |
identifier_str_mv | 10.31837/cir.urug/2.2.5 |
instacron_str | Sociedad de Cirugía del Uruguay |
institution | Sociedad de Cirugía del Uruguay |
instname_str | Sociedad de Cirugía del Uruguay |
language | spa |
network_acronym_str | SCU_1 |
network_name_str | Revista Cirugía del Uruguay |
oai_identifier_str | oai:ojs2.revista.scu.org.uy:article/45 |
publishDate | 2019 |
publisher.none.fl_str_mv | Sociedad de Cirugía del Uruguay |
reponame_str | Revista Cirugía del Uruguay |
repository.mail.fl_str_mv | |
repository.name.fl_str_mv | Revista Cirugía del Uruguay - Sociedad de Cirugía del Uruguay |
repository_id_str | |
spelling | Nutritional therapy and multimodal pre-habilitation in the non-critical surgical patient. A reviewTerapia nutricional y pre-habilitación multimodal en el paciente quirúrgico no crítico. Una revisión.Moreira, EduardoLópez, PatriciaSilva, LourdesOlano, EstelaTerapia nutricionalcirugíariesgo nutricionalinmunonutriciónayuno preoperatorioprehabilitación en cirugíaNutrition therapySurgeryNutritional riskImmunonutritionPreoperative fasting, Prehabilitation in surgerySurgical patients often have a high nutritional risk and this is associated with poor postoperative results, putting survival at risk.The early identification of this type of patients is essential for early nutritional interventions with the aim of attenuating catabolism and preserving the processes of response to surgical stress that promotes recovery and immunoprotection,reduces perioperative morbidity and mortality and improves surgical outcomes.In recent years, various nutritional strategies have been studied during the perioperative period that have shown benefits.The purpose of the present review is to analyze the most recent evidence on nutritional therapy in non-critical surgical patients; for this purpose, electronic databasessuch as PubMed and journals of the main scientific societies competent in this field have been consulted.Los pacientes quirúrgicos a menudo tienen un alto riesgo nutricional y esto se asocia con resultados posoperatorios deficientes, poniendo la supervivencia en riesgo.La identificación precoz de este tipo de pacientes es esencial para las intervenciones nutricionales tempranas con el objetivo de atenuar el catabolismo y preservar los procesos de respuesta al estrés quirúrgico que promueven la recuperación e inmunoprotección, reducen la morbimortalidad perioperatoria y mejoran los resultados quirúrgicos.En los últimos años, se han estudiado diversas estrategias nutricionales durante el período perioperatorio que han mostrado beneficios.El objetivo de la presente revisión es analizar la evidencia más reciente sobre la terapia nutricional en pacientes quirúrgicos no críticos; para ello se han consultado bases de datos electrónicas como PubMed, y revistas de las principales sociedades científicas competentes en la materia.Sociedad de Cirugía del Uruguay2019-07-15info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revista.scu.org.uy/index.php/cir_urug/article/view/4510.31837/cir.urug/2.2.5Revista Cirugía del Uruguay; Vol. 2 No. 2 (2018): Cirugía del Uruguay; 35-55Revista Cirugía del Uruguay; Vol. 2 Núm. 2 (2018): Revista Cirugía del Uruguay; 35-551688-128110.31837/cir.urug.2.2.NCreponame:Revista Cirugía del Uruguayinstname:Sociedad de Cirugía del Uruguayinstacron:Sociedad de Cirugía del Uruguayspahttps://revista.scu.org.uy/index.php/cir_urug/article/view/45/22info:eu-repo/semantics/openAccess2019-10-10T20:09:20Zoai:ojs2.revista.scu.org.uy:article/45Privadahttps://scu.org.uy/https://revista.scu.org.uy/index.php/cir_urug/oaiUruguayopendoar:2019-10-10T20:09:20Revista Cirugía del Uruguay - Sociedad de Cirugía del Uruguayfalse |
spellingShingle | Nutritional therapy and multimodal pre-habilitation in the non-critical surgical patient. A review Moreira, Eduardo Terapia nutricional cirugía riesgo nutricional inmunonutrición ayuno preoperatorio prehabilitación en cirugía Nutrition therapy Surgery Nutritional risk Immunonutrition Preoperative fasting , Prehabilitation in surgery |
status_str | publishedVersion |
title | Nutritional therapy and multimodal pre-habilitation in the non-critical surgical patient. A review |
title_full | Nutritional therapy and multimodal pre-habilitation in the non-critical surgical patient. A review |
title_fullStr | Nutritional therapy and multimodal pre-habilitation in the non-critical surgical patient. A review |
title_full_unstemmed | Nutritional therapy and multimodal pre-habilitation in the non-critical surgical patient. A review |
title_short | Nutritional therapy and multimodal pre-habilitation in the non-critical surgical patient. A review |
title_sort | Nutritional therapy and multimodal pre-habilitation in the non-critical surgical patient. A review |
topic | Terapia nutricional cirugía riesgo nutricional inmunonutrición ayuno preoperatorio prehabilitación en cirugía Nutrition therapy Surgery Nutritional risk Immunonutrition Preoperative fasting , Prehabilitation in surgery |
url | https://revista.scu.org.uy/index.php/cir_urug/article/view/45 |