ENTREPRENEURIAL INTENTION OF HEALTH SCIENCES’ STUDENTS IN THE CATHOLIC UNIVERSITY OF URUGUAEY

Intención emprendedora en estudiantes de ciencias de la salud.

INTENÇÃO EMPREENDEDORA EM ESTUDANTES DE CIÊNCIAS DA SAÚDE DA UNIVERSIDADE CATÓLICA DO URUGUAI

Krauss, Catherine - Franco, Juan Pablo - Bonomo, Adriana - Mandirola, Natalia - Platas, Ana Laura
Detalles Bibliográficos
2018
Job
Health Science
Students
Education
Empleos
Ciencias de la Salud
Estudiantes
Educación
Español
Universidad Católica del Uruguay
LIBERI
https://revistas.ucu.edu.uy/index.php/enfermeriacuidadoshumanizados/article/view/1541
https://hdl.handle.net/10895/3687
Acceso abierto
_version_ 1815178707186221056
author Krauss, Catherine
author2 Franco, Juan Pablo
Bonomo, Adriana
Mandirola, Natalia
Platas, Ana Laura
author2_role author
author
author
author
author_facet Krauss, Catherine
Franco, Juan Pablo
Bonomo, Adriana
Mandirola, Natalia
Platas, Ana Laura
author_role author
collection LIBERI
dc.creator.none.fl_str_mv Krauss, Catherine
Franco, Juan Pablo
Bonomo, Adriana
Mandirola, Natalia
Platas, Ana Laura
dc.date.accessioned.none.fl_str_mv 2023-09-13T12:41:16Z
dc.date.available.none.fl_str_mv 2023-09-13T12:41:16Z
dc.date.none.fl_str_mv 2018-03-27
dc.description.en-US.fl_txt_mv In 2016, the Center for Entrepreneurial Development of the Catholic University of Uruguay carried out a survey of 1.088 university students, based on the framework of the Global University Entrepreneurial Spirit Students' Survey organized by the University of St. Gallen-Switzerland, audited by the consulting firm Ernst & Young. The main focus of this descriptive research, based on the global findings, is to analyze the entrepreneurial intentions of the students of the Catholic University of Uruguay, in particular, Health Sciences students versus the rest of UCU students. Based on a literature review, the hypothesis is that Health Sciences students demonstrate less entrepreneurial intention than the rest of the UCU students, being the university environment an important factor. After a quantitative analysis of statistical associations (chi-square tests) and significant mean difference, it is concluded that MCS students present lower entrepreneurial intention than the other UCU students (percentage difference), but the differences are not statistically significant. However, it is observed that the environment, the climate and the areas of study of the university favorably influence the entrepreneurial intention.
dc.description.es-ES.fl_txt_mv Esta investigación es un estudio descriptivo que analiza la encuesta realizada a 1.088 estudiantes universitarios por parte del Centro de Desarrollo Emprendedor de la Universidad Católica del Uruguay en el año 2016, en el marco del estudio mundial anual del Global University Entrepreneurial Spirit Students‘ Survey (GUESSS) organizado por la Universidad de St. Gallen-Suiza, auditado por la consultora Ernst & Young. El foco principal es comparar las intenciones emprendedoras de los estudiantes universitarios de la Universidad Católica del Uruguay, en particular los estudiantes de Ciencias de la Salud, versus el resto de los estudiantes. Se plantea la hipótesis de que el nivel de intención de emprender de estudiantes de Ciencias de la Salud es menor respecto al resto de los estudiantes de dicha Universidad, siendo el entorno de la universidad un factor influyente en dicha variable. Tras un análisis cuantitativo de asociaciones estadísticas (pruebas chi-cuadrado) y diferencia de medias significativas, se concluye que dichos estudiantes presentan una menor intención emprendedora que el resto de los estudiantes de la universidad expresada en términos porcentuales, pero las diferencias no son estadísticamente significativas. Sin embargo, sí se constata que el entorno, el clima y las áreas de estudio de la universidad inciden favorablemente en la intención de emprender.
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
dc.identifier.none.fl_str_mv https://revistas.ucu.edu.uy/index.php/enfermeriacuidadoshumanizados/article/view/1541
10.22235/ech.v7i1.1541
dc.identifier.uri.none.fl_str_mv https://hdl.handle.net/10895/3687
dc.language.iso.none.fl_str_mv spa
eng
dc.publisher.es-ES.fl_str_mv Universidad Católica del Uruguay
dc.relation.none.fl_str_mv https://revistas.ucu.edu.uy/index.php/enfermeriacuidadoshumanizados/article/view/1541/1586
https://revistas.ucu.edu.uy/index.php/enfermeriacuidadoshumanizados/article/view/1541/1587
dc.rights.es-ES.fl_str_mv Derechos de autor 2018 Enfermería: Cuidados Humanizados
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.source.en-US.fl_str_mv Enfermería: Cuidados Humanizados; Vol. 7 No. 1 (2018): Enfermería: Cuidados Humanizados
dc.source.es-ES.fl_str_mv Enfermería: Cuidados Humanizados; Vol. 7 Núm. 1 (2018): Enfermería: Cuidados Humanizados
dc.source.none.fl_str_mv 2393-6606
1688-8375
10.22235/ech.v7i1
reponame:LIBERI
instname:Universidad Católica del Uruguay
instacron:Universidad Católica del Uruguay
dc.source.pt-PT.fl_str_mv Enfermería: Cuidados Humanizados; Vol. 7 N.º 1 (2018): Enfermería: Cuidados Humanizados
dc.subject.en-US.fl_str_mv Job
Health Science
Students
Education
dc.subject.es-ES.fl_str_mv Empleos
Ciencias de la Salud
Estudiantes
Educación
dc.title.none.fl_str_mv ENTREPRENEURIAL INTENTION OF HEALTH SCIENCES’ STUDENTS IN THE CATHOLIC UNIVERSITY OF URUGUAEY
Intención emprendedora en estudiantes de ciencias de la salud.
INTENÇÃO EMPREENDEDORA EM ESTUDANTES DE CIÊNCIAS DA SAÚDE DA UNIVERSIDADE CATÓLICA DO URUGUAI
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.version.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
description In 2016, the Center for Entrepreneurial Development of the Catholic University of Uruguay carried out a survey of 1.088 university students, based on the framework of the Global University Entrepreneurial Spirit Students' Survey organized by the University of St. Gallen-Switzerland, audited by the consulting firm Ernst & Young. The main focus of this descriptive research, based on the global findings, is to analyze the entrepreneurial intentions of the students of the Catholic University of Uruguay, in particular, Health Sciences students versus the rest of UCU students. Based on a literature review, the hypothesis is that Health Sciences students demonstrate less entrepreneurial intention than the rest of the UCU students, being the university environment an important factor. After a quantitative analysis of statistical associations (chi-square tests) and significant mean difference, it is concluded that MCS students present lower entrepreneurial intention than the other UCU students (percentage difference), but the differences are not statistically significant. However, it is observed that the environment, the climate and the areas of study of the university favorably influence the entrepreneurial intention.
eu_rights_str_mv openAccess
format article
id LIBERI_7cf0506628fde6cb993d16fba0e85aa6
identifier_str_mv 10.22235/ech.v7i1.1541
instacron_str Universidad Católica del Uruguay
institution Universidad Católica del Uruguay
instname_str Universidad Católica del Uruguay
language spa
eng
network_acronym_str LIBERI
network_name_str LIBERI
oai_identifier_str oai:liberi.ucu.edu.uy:10895/3687
publishDate 2018
reponame_str LIBERI
repository.mail.fl_str_mv franco.pertusso@ucu.edu.uy
repository.name.fl_str_mv LIBERI - Universidad Católica del Uruguay
repository_id_str 10342
rights_invalid_str_mv Derechos de autor 2018 Enfermería: Cuidados Humanizados
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
spelling Krauss, CatherineFranco, Juan PabloBonomo, AdrianaMandirola, NataliaPlatas, Ana Laura2018-03-272023-09-13T12:41:16Z2023-09-13T12:41:16Zhttps://revistas.ucu.edu.uy/index.php/enfermeriacuidadoshumanizados/article/view/154110.22235/ech.v7i1.1541https://hdl.handle.net/10895/3687In 2016, the Center for Entrepreneurial Development of the Catholic University of Uruguay carried out a survey of 1.088 university students, based on the framework of the Global University Entrepreneurial Spirit Students' Survey organized by the University of St. Gallen-Switzerland, audited by the consulting firm Ernst & Young. The main focus of this descriptive research, based on the global findings, is to analyze the entrepreneurial intentions of the students of the Catholic University of Uruguay, in particular, Health Sciences students versus the rest of UCU students. Based on a literature review, the hypothesis is that Health Sciences students demonstrate less entrepreneurial intention than the rest of the UCU students, being the university environment an important factor. After a quantitative analysis of statistical associations (chi-square tests) and significant mean difference, it is concluded that MCS students present lower entrepreneurial intention than the other UCU students (percentage difference), but the differences are not statistically significant. However, it is observed that the environment, the climate and the areas of study of the university favorably influence the entrepreneurial intention.Esta investigación es un estudio descriptivo que analiza la encuesta realizada a 1.088 estudiantes universitarios por parte del Centro de Desarrollo Emprendedor de la Universidad Católica del Uruguay en el año 2016, en el marco del estudio mundial anual del Global University Entrepreneurial Spirit Students‘ Survey (GUESSS) organizado por la Universidad de St. Gallen-Suiza, auditado por la consultora Ernst & Young. El foco principal es comparar las intenciones emprendedoras de los estudiantes universitarios de la Universidad Católica del Uruguay, en particular los estudiantes de Ciencias de la Salud, versus el resto de los estudiantes. Se plantea la hipótesis de que el nivel de intención de emprender de estudiantes de Ciencias de la Salud es menor respecto al resto de los estudiantes de dicha Universidad, siendo el entorno de la universidad un factor influyente en dicha variable. Tras un análisis cuantitativo de asociaciones estadísticas (pruebas chi-cuadrado) y diferencia de medias significativas, se concluye que dichos estudiantes presentan una menor intención emprendedora que el resto de los estudiantes de la universidad expresada en términos porcentuales, pero las diferencias no son estadísticamente significativas. Sin embargo, sí se constata que el entorno, el clima y las áreas de estudio de la universidad inciden favorablemente en la intención de emprender.application/pdfapplication/pdfspaengUniversidad Católica del Uruguayhttps://revistas.ucu.edu.uy/index.php/enfermeriacuidadoshumanizados/article/view/1541/1586https://revistas.ucu.edu.uy/index.php/enfermeriacuidadoshumanizados/article/view/1541/1587Derechos de autor 2018 Enfermería: Cuidados Humanizadoshttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessEnfermería: Cuidados Humanizados; Vol. 7 No. 1 (2018): Enfermería: Cuidados HumanizadosEnfermería: Cuidados Humanizados; Vol. 7 Núm. 1 (2018): Enfermería: Cuidados HumanizadosEnfermería: Cuidados Humanizados; Vol. 7 N.º 1 (2018): Enfermería: Cuidados Humanizados2393-66061688-837510.22235/ech.v7i1reponame:LIBERIinstname:Universidad Católica del Uruguayinstacron:Universidad Católica del UruguayJobHealth ScienceStudentsEducationEmpleosCiencias de la SaludEstudiantesEducaciónENTREPRENEURIAL INTENTION OF HEALTH SCIENCES’ STUDENTS IN THE CATHOLIC UNIVERSITY OF URUGUAEYIntención emprendedora en estudiantes de ciencias de la salud.INTENÇÃO EMPREENDEDORA EM ESTUDANTES DE CIÊNCIAS DA SAÚDE DA UNIVERSIDADE CATÓLICA DO URUGUAIinfo:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersion10895/36872023-09-13 09:41:16.924oai:liberi.ucu.edu.uy:10895/3687Universidadhttps://www.ucu.edu.uy/https://liberi.ucu.edu.uy/oai/requestfranco.pertusso@ucu.edu.uyUruguayopendoar:103422023-09-13T12:41:16LIBERI - Universidad Católica del Uruguayfalse
spellingShingle ENTREPRENEURIAL INTENTION OF HEALTH SCIENCES’ STUDENTS IN THE CATHOLIC UNIVERSITY OF URUGUAEY
Krauss, Catherine
Job
Health Science
Students
Education
Empleos
Ciencias de la Salud
Estudiantes
Educación
status_str publishedVersion
title ENTREPRENEURIAL INTENTION OF HEALTH SCIENCES’ STUDENTS IN THE CATHOLIC UNIVERSITY OF URUGUAEY
title_full ENTREPRENEURIAL INTENTION OF HEALTH SCIENCES’ STUDENTS IN THE CATHOLIC UNIVERSITY OF URUGUAEY
title_fullStr ENTREPRENEURIAL INTENTION OF HEALTH SCIENCES’ STUDENTS IN THE CATHOLIC UNIVERSITY OF URUGUAEY
title_full_unstemmed ENTREPRENEURIAL INTENTION OF HEALTH SCIENCES’ STUDENTS IN THE CATHOLIC UNIVERSITY OF URUGUAEY
title_short ENTREPRENEURIAL INTENTION OF HEALTH SCIENCES’ STUDENTS IN THE CATHOLIC UNIVERSITY OF URUGUAEY
title_sort ENTREPRENEURIAL INTENTION OF HEALTH SCIENCES’ STUDENTS IN THE CATHOLIC UNIVERSITY OF URUGUAEY
topic Job
Health Science
Students
Education
Empleos
Ciencias de la Salud
Estudiantes
Educación
url https://revistas.ucu.edu.uy/index.php/enfermeriacuidadoshumanizados/article/view/1541
https://hdl.handle.net/10895/3687