Landscapes of Culture: Gastronomy and Culinary Heritage
Los paisajes de la cultura: la gastronomía y el patrimonio culinario
2016 | |
art cultural communication local development tourist experience gastronomy culinary heritage arte comunicación cultural desarrollo local experiencia turística gastronomía patrimonio culinario |
|
Español | |
Universidad Católica del Uruguay | |
LIBERI | |
https://revistas.ucu.edu.uy/index.php/revistadixit/article/view/1166
https://hdl.handle.net/10895/3451 |
|
Acceso abierto |
_version_ | 1815178703003451392 |
---|---|
author | Fusté-Forné, Francesc |
author_facet | Fusté-Forné, Francesc |
author_role | author |
collection | LIBERI |
dc.creator.none.fl_str_mv | Fusté-Forné, Francesc |
dc.date.accessioned.none.fl_str_mv | 2023-09-12T19:14:18Z |
dc.date.available.none.fl_str_mv | 2023-09-12T19:14:18Z |
dc.date.none.fl_str_mv | 2016-06-13 |
dc.description.en-US.fl_txt_mv | Culinary heritage is an element of cultural communication, which channels cultural traditions and natural idiosyncrasies of a place. Cuisine and gastronomy purport a close relationship between rural life and service industries. Thus,gastronomy implies local and touristic development. This article explores the relationships between these different concepts while illustrating with examples of how food heritages are critical for the creation of different type of landscapes. |
dc.description.es-ES.fl_txt_mv | El patrimonio culinario es un elemento de comunicación cultural, y en ello se manifiestan tanto las tradiciones propiamente culturales como las idiosincrasias naturales de un lugar. La cocina y la gastronomía implican una indisoluble relación entre la vida rural y el sector de los servicios. Así, gastronomía es desarrollo local y también desarrollo turístico. Este artículo explora las relaciones entre estos distintos conceptos, y se muestran ejemplos de cómo el recurso gastronómico es trascendental para la creación de paisajes de índole bien diversa. |
dc.format.none.fl_str_mv | application/pdf |
dc.identifier.none.fl_str_mv | https://revistas.ucu.edu.uy/index.php/revistadixit/article/view/1166 10.22235/d.v0i24.1166 |
dc.identifier.uri.none.fl_str_mv | https://hdl.handle.net/10895/3451 |
dc.language.iso.none.fl_str_mv | spa |
dc.publisher.es-ES.fl_str_mv | Universidad Católica del Uruguay |
dc.relation.none.fl_str_mv | https://revistas.ucu.edu.uy/index.php/revistadixit/article/view/1166/1505 |
dc.rights.none.fl_str_mv | info:eu-repo/semantics/openAccess |
dc.source.en-US.fl_str_mv | Dixit; No. 24 (2016): Dixit; 4-16 |
dc.source.es-ES.fl_str_mv | Dixit; Núm. 24 (2016): Dixit; 4-16 |
dc.source.none.fl_str_mv | 0797-3691 1688-3497 10.22235/d.v0i24 reponame:LIBERI instname:Universidad Católica del Uruguay instacron:Universidad Católica del Uruguay |
dc.source.pt-PT.fl_str_mv | Dixit; N.º 24 (2016): Dixit; 4-16 |
dc.subject.en-US.fl_str_mv | art cultural communication local development tourist experience gastronomy culinary heritage |
dc.subject.es-ES.fl_str_mv | arte comunicación cultural desarrollo local experiencia turística gastronomía patrimonio culinario |
dc.title.none.fl_str_mv | Landscapes of Culture: Gastronomy and Culinary Heritage Los paisajes de la cultura: la gastronomía y el patrimonio culinario |
dc.type.none.fl_str_mv | info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.version.none.fl_str_mv | info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
description | Culinary heritage is an element of cultural communication, which channels cultural traditions and natural idiosyncrasies of a place. Cuisine and gastronomy purport a close relationship between rural life and service industries. Thus,gastronomy implies local and touristic development. This article explores the relationships between these different concepts while illustrating with examples of how food heritages are critical for the creation of different type of landscapes. |
eu_rights_str_mv | openAccess |
format | article |
id | LIBERI_6101a05a9eef5ff4a0c1d9bd819a7c1e |
identifier_str_mv | 10.22235/d.v0i24.1166 |
instacron_str | Universidad Católica del Uruguay |
institution | Universidad Católica del Uruguay |
instname_str | Universidad Católica del Uruguay |
language | spa |
network_acronym_str | LIBERI |
network_name_str | LIBERI |
oai_identifier_str | oai:liberi.ucu.edu.uy:10895/3451 |
publishDate | 2016 |
reponame_str | LIBERI |
repository.mail.fl_str_mv | franco.pertusso@ucu.edu.uy |
repository.name.fl_str_mv | LIBERI - Universidad Católica del Uruguay |
repository_id_str | 10342 |
spelling | Fusté-Forné, Francesc2016-06-132023-09-12T19:14:18Z2023-09-12T19:14:18Zhttps://revistas.ucu.edu.uy/index.php/revistadixit/article/view/116610.22235/d.v0i24.1166https://hdl.handle.net/10895/3451Culinary heritage is an element of cultural communication, which channels cultural traditions and natural idiosyncrasies of a place. Cuisine and gastronomy purport a close relationship between rural life and service industries. Thus,gastronomy implies local and touristic development. This article explores the relationships between these different concepts while illustrating with examples of how food heritages are critical for the creation of different type of landscapes.El patrimonio culinario es un elemento de comunicación cultural, y en ello se manifiestan tanto las tradiciones propiamente culturales como las idiosincrasias naturales de un lugar. La cocina y la gastronomía implican una indisoluble relación entre la vida rural y el sector de los servicios. Así, gastronomía es desarrollo local y también desarrollo turístico. Este artículo explora las relaciones entre estos distintos conceptos, y se muestran ejemplos de cómo el recurso gastronómico es trascendental para la creación de paisajes de índole bien diversa.application/pdfspaUniversidad Católica del Uruguayhttps://revistas.ucu.edu.uy/index.php/revistadixit/article/view/1166/1505Dixit; No. 24 (2016): Dixit; 4-16Dixit; Núm. 24 (2016): Dixit; 4-16Dixit; N.º 24 (2016): Dixit; 4-160797-36911688-349710.22235/d.v0i24reponame:LIBERIinstname:Universidad Católica del Uruguayinstacron:Universidad Católica del Uruguayartcultural communicationlocal developmenttourist experiencegastronomyculinary heritageartecomunicación culturaldesarrollo localexperiencia turísticagastronomíapatrimonio culinarioLandscapes of Culture: Gastronomy and Culinary HeritageLos paisajes de la cultura: la gastronomía y el patrimonio culinarioinfo:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/openAccess10895/34512023-09-12 16:14:18.574oai:liberi.ucu.edu.uy:10895/3451Universidadhttps://www.ucu.edu.uy/https://liberi.ucu.edu.uy/oai/requestfranco.pertusso@ucu.edu.uyUruguayopendoar:103422023-09-12T19:14:18LIBERI - Universidad Católica del Uruguayfalse |
spellingShingle | Landscapes of Culture: Gastronomy and Culinary Heritage Fusté-Forné, Francesc art cultural communication local development tourist experience gastronomy culinary heritage arte comunicación cultural desarrollo local experiencia turística gastronomía patrimonio culinario |
status_str | publishedVersion |
title | Landscapes of Culture: Gastronomy and Culinary Heritage |
title_full | Landscapes of Culture: Gastronomy and Culinary Heritage |
title_fullStr | Landscapes of Culture: Gastronomy and Culinary Heritage |
title_full_unstemmed | Landscapes of Culture: Gastronomy and Culinary Heritage |
title_short | Landscapes of Culture: Gastronomy and Culinary Heritage |
title_sort | Landscapes of Culture: Gastronomy and Culinary Heritage |
topic | art cultural communication local development tourist experience gastronomy culinary heritage arte comunicación cultural desarrollo local experiencia turística gastronomía patrimonio culinario |
url | https://revistas.ucu.edu.uy/index.php/revistadixit/article/view/1166 https://hdl.handle.net/10895/3451 |