Fortificación de harina de trigo con ácido fólico y hierro en Uruguay; implicancias en la nutrición = Fortification of wheat flour with folic acid and iron in Uruguay; implications for nutrition
Resumen:
This study assessed folic acid (FA) and iron (Fe) content in flour fortified according to the levels regulated by law, and estimate the degree of adequacy of FA and Fe contained in French bread with the recommended dietary allowances (RDAs) and tolerable upper limits for different groups of Uruguayan population. Ten samples of flour and bread were analyzed. The median value for added FA and of the total Fe in flour was 2.3 and 48 mg/kg respectively. The recommended intake of bread covers the median value between 27% and 90% of the RDAs for Fe and between 69% and 104% of dietary folate equivalents in different groups. To sum up, fortification levels in flour adjusted to, exceeded or did not reach the regulated levels. Bread was a basic means to help cover RDAs in vulnerable people.
2014 | |
ÁCIDO FÓLICO HARINA HIERRO NUTRICIÓN PAN URUGUAY |
|
Español | |
Laboratorio Tecnológico del Uruguay | |
Catálogo digital del LATU | |
https://catalogo.latu.org.uy/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=32403 | |
Acceso abierto | |
CC BY-ND |
Resultados similares
-
¿Se utilizan las dosis correctas de hierro y ácido fólico durante el embarazo?
Autor(es):: Viroga, Stephanie
Fecha de publicación:: (2018) -
Lípidos, sodio y fibra dietética en harina de trigo y pan artesanal en Uruguay = Lipids, sodium and dietary fiber in wheat flour and artisan bread in Uruguay: nutritional intake according to the recommendations for different population groups : aporte nutricional según recomendaciones para distintos grupos de población
Autor(es):: RUSSO, MÓNICA
Fecha de publicación:: (2017) -
Mejora nutricional de panificados por inclusión de harinas compuestas
Autor(es):: CROSA, MARÍA JOSÉ
Fecha de publicación:: (2013) -
¿Algo más que hierro y ácido fólico como suplementación durante el embarazo?
Autor(es):: Viroga, Stephanie
Fecha de publicación:: (2018) -
Perfil de uso de hierro y ácido fólico en embarazadas asistidas en el Centros Universitarios de Montevideo
Autor(es):: Tarigo, Josefina
Fecha de publicación:: (2016)