Minicutting of chardonnay grapevine and SO4 grapevine rootstock.
Resumen:
ABSTRACT.The use of grapevine minicutting is an alternative for the production of quality plants. This technique has been gaining ground as one of the most used forms of vegetative propagation. The objective of this study was to evaluate the rooting of herbaceous minicuttings of Chardonnay grapevine and SO4 grapevine rootstock by using different concentrations of indolebutyric acid (IBA) to form a clonal mini-garden. The experimental design was randomized blocks with four levels of IBA concentrations (0, 500, 1000 and 1500 mg L-1). The minicuttings remained in trays containing vermiculite and kept in a micro sprinkler chamber. After 60 days, the percentage of survival, rooting and callus formation, root number and average length, shoot number and average length were evaluated. For Chardonnay, the means of survival and rooting varied between 93 and 100% in all treatments. In relation to SO4, the IBA concentration of 1500 mg L-1 negatively affected the minicuttings survival and rooting. It is possible to propagate Chardonnay grapevine and SO4 grapevine rootstock through herbaceous minicutting, with no need of apply IBA for the rooting.
2019 | |
Vegetative propagation Cuttings Indolebutyric acid Propagação vegetativa Estaquia Ácido indolbutírico VITIS VINIFERA VITIS spp. |
|
Inglés | |
Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria | |
AINFO | |
http://www.ainfo.inia.uy/consulta/busca?b=pc&id=61863&biblioteca=vazio&busca=61863&qFacets=61863 | |
Acceso abierto |
Resultados similares
-
Characterization of aromatic precursors in commercial vitis vinifera cv Tannat clones present in Uruguay. [Caracterización de precursores aromáticos en clones comerciales de vitis vinífera cv Tannat existentes en Uruguay.]. [Caratterizzazione di precursori aromatici in cloni commerciali di vitis vinifera cv Tannat presenti in Uruguay.]. Poster 1090.
Autor(es):: FARIÑA, L.
Fecha de publicación:: (2018) -
Efectos del retardador del crecimiento prohexadione calcio y del deshojado en la producción y calidad del cv. Tannat (Vitis Vinífera L.)
Autor(es):: Leborgne Buzy, Carla
Fecha de publicación:: (2003) -
Influencia del deshojado en dos momentos fenológicos del ciclo de la vid Vitis Vinífera cv Tannat; en la producción, la composición de la uva y el mosto y en Botrytis cinerea Pers.
Autor(es):: Carrosio Benvenuto, Gabriel
Fecha de publicación:: (2005) -
Efecto de la adición de taninos enológicos y la maceración prefermentativa en frío en la vinificación en tinto de uvas Tannat
Autor(es):: Favre Silva, Guzmán
Fecha de publicación:: (2012) -
Comunidad fúngica asociada a las enfermedades del tronco de la vid en Uruguay :composición, diagnóstico molecular, y patogenicidad
Autor(es):: Abreo Giménez, Eduardo
Fecha de publicación:: (2011)